Nostalgi

Nostalgiresa den 19 september 2019

 

Resan startade traditionsenligt med buss på Hamntorget kl. 8.00. Färden gick söder över mot Malmö och Ystad. Där hade vi första stoppet. En välbehövlig fikapaus på Vallanders Café ( Fridolfs konditori). Ett 50- tals café som vi fyllde till sista plats.


Efter kaffe och fralla i Ystad gick färden vidare på väg 9 längs kusten förbi Kabusa, Kåseberga och Dag Hammarskiölds gård Backåkra, för att sedan landa på Glimmingehus. Det är Norden bäst bevarade medeltida borg. Ett ståtligt bygge som påbörjades 1499. Borgen uppfördes ursprungligen åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj. Efter Glimmingehus körde bussen vidare till Simrishamn. Där fick vi en guidad stadsvandring i de pittoreska hamnkvarteren. Byggare som vi alla är blev vi imponerade av den äldre bebyggelsen som utmärktes av välbevarade lägre hus i korsvirke och de vackra Simrishamnsdörrarna. Vi passerade torget som var marknadsplats i den medeltida staden. Där låg också rådhuset, som var uppförd i nyromansk stil.


På väg till restaurang Allé där vi så småningom skulle inmundiga vår lunch passerar vi Rörum, Mandelmans Gård och Stens Huvud. Innan vi kom fram till Allé blev det en åktur på helt okända vackra vägar. Här var det av vikt att bussen inte fick något möte med andra fordon.  Lunchen som vi fick på restaurang Allé var av yttersta världsklass. Oxbringa, sallad, potatis och en underbar sås med passande dryck. Efter kaffet bjöds vi på en äppelprovning ute på gården. Restaurangen öppnade sen upp sin gårdsbutik där vi fick möjlighet att köpa närodlade varor.


Efter lunchstoppet gick färden vidare mot Brösarp genom Kivik, Vitemölla och S:t Olof. På vår väg till Ystad passerade vi Kronovalls slott och Hasse o. Tages gård Ambusgården där bl.a. den enfaldige mördaren har spelats in.


Vi avslutade vår Österlenturen med en mycket informativ stadsvandring. Vi fick se Ernst Hugo Järegårds hus ett fantastiskt vackert korsvirkeshus där vägglivet på ovanvåningen låg utanför vägglivet på bottenvåningen. Vi noterade många speciella gränder och gatunamn. T.ex. Supgränd med ett en relief av ett snapsglas i gatustenen. Vi hittade också Sladdergatan och Lurendrejargränd som har fått sitt namn efter August Strindbergs roman Inferno.


Nu var det dags att tacka vår omtyckta guide för att bege oss till Rydebäck och restaurang Tegel. Vid ankomsten till Restaurang Tegel bjöds vi på ett trevligt bubbel. När det bjöds till bords blev vi serverade en utsökt skagenröra med löjrom. Till varmrätt bjöds grillad tri-tip - ett mört oxkött till det serverades murkelsås och grönsaker. Vi avslutade med en dröm av passionsfruktsmousse med vit choklad. Till samtliga rätter serverades passande viner.

Efter kaffet tog bussen med samtliga resenärer till Hamntorget där vi sedan skiljdes åt.